Od jakiegoś czasu w naszych sklepach znaleźć można całkiem sporo tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo producentów takich soków było niewielu, ale obecnie ich ilość szybko rośnie. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na smak, lecz również i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, zawierają one dużo większą ilość witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratu. Nie wspominając już o napojach które soki tylko udają, w których większość zawartości to syrop glukozowy, cukier czy nawet barwniki i konserwanty.
Przy tłoczonych sokach jest zupełnie inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Warzywa i owoce są dokładnie myte, a później wyciskane w specjalnych prasach na zimno. To sprawia, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, które nie są niszczone. Soki tego typu są oferowane w paru rodzajach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą soki zwane jednodniowymi, rozlewane do butelek zaraz po wyciśnięciu. Konsumenci chętnie też sięgają po wersje w workach z kranikiem. W takich przypadkach producent soku naturalnego stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co przedłuża czas przydatności nawet do kilku miesięcy. Tak więc jeśli ktoś lubi pić soki owocowe, to najlepiej jeśli będzie wybierał te wyciskane. Są one pełne witamin i minerałów, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, może je pić cała rodzina, ponieważ tego typu soki bez problemów można dawać nawet maluchom.







